Trigger Points pagina 1 Punctele de tensiune ( trigger points) sunt mici noduri din mușchi care se dezvoltă când mușchiul este accidentat sau suprasolicitat. Pe lângă durerile articulare cu care sunt asociate, mai provoacă dureri de cap, gât, dureri de maxilar, dureri de mijloc, cotul tenismenului și sindromul de tunel carpian.

Bazat pe descoperirile Doctorilor Janet Travell și David Simons în care s-a observat relația dintre durerea cronică și sursa acesteia, terapia cu puncte de presiune asupra fasciei este folosită pentru eliberarea durerilor musculare și disfuncțiilor acestora prin aplicarea tensiunii asupra acestor punctelor ce cauzează aceste dureri împreună cu exerciții de stretching. Aceste puncte sunt definite ca zone în care mușchii și țesutul conectiv sunt foarte sensibile la durere când sunt compresate. Apăsând cu putere pe aceste puncte putem resimți durere în altă parte a corpului.

Trigger Points pagina 2Terapia Trigger Point poate să vă elibereze de durerile asociate cu aceste zone. De asemenea vă poate ajuta în dezvoltarea musculara și/sau restabilirea mișcării în articulații. Puncte de tensiune sunt descrise ca fiind locuri hiper-iritabile în mușchii scheletici, care sunt asociate cu noduli palpabili în benzile de dure ale fibrei musculare. Cercetătorii punctelor de tensiune consideră că acestea sunt noduri mici de contracție și prezintă o cauză comună de durere. Comprimarea unui punct de tensiune poate provoca sensibilitate locală, durere sau un răspuns de crampă locală. Răspunsul acelei contracții locale nu este la fel ca un spasm muscular. Acest lucru se datorează faptului că un spasm muscular se referă la contracția musculară pe tot mușchiul iar aceasta crampă locală, se referă de asemenea la întregul mușchi, dar implică doar un răspuns nervos mic, nu o contracție.

Aceste diagrame ale punctelor de tensiune arată zone specifice care au fost identificate ca zone de declanșare a acestor puncte și anumite mișcări ca declanșatoare ale acestora. Prin consolidarea, tonifierea și masajul pe aceste zone, flexibilitatea și rezistenta care au fost pierdute pot fi recâștigate.