Este un ansamblu de procedee terapeutice manuale şi exerciţii fizice complexe, având ca scop reabilitarea echilibrului, a simetriei, şi a funcţionalităţii organismului uman.

Procedeele terapeutice manuale, aplicate în scop profilactic sau corectiv în cadrul terapiei, constau în: tehnici de manipulare osteo-articulare şi gimnastică mio-articulară pasivă; procedee de punctoterapie (similare presopuncturii şi reflexoterapiei); tehnici şi procedee speciale de masaj; elemente de stretching (întinderi, elongaţii efectuate în scop curativ sau profilactic);

Exerciţiile practicate în cadrul terapiei constau în: gimnastică specială, tehnici de respiraţie, tehnici de relaxare, etc.

Din multitudinea de metode corectiv – terapeutice dedicate tulburărilor de statică şi dinamică ale aparatului locomotor uman, este singura terapie care îşi bazează teoria şi practica pe studiul relaţiei de interdependenţă dintre poziţia dominantă a centrului de greutate al corpului şi potenţialul maladiv, respectiv patologia umană. Aceasta deoarece centrul de greutate al corpului uman este corelat cu verticalitatea şi cu echilibrul (în cel mai integral sens cu putinţă), elemente indispensabile vieţii noastre sănătoase.

Indicații

 • Tulburări de statică și dinamică ale aparatului locomotor cum ar fi: asimetrii de bazin, cifoze, scolioze, hiperlordoze și combinații și complicații ale acestora (ex: cifoscolioze). Distribuția necorespunzătoare a greutății corpului la nivelul bazinului respectiv la nivelul membrelor inferioare (prevenirea patologiei induse de aceste tulburări sau ameliorarea patologiei prezente); Rigiditate musculo-articulara, laxitate ligamentară; Tulburări de mers, echilibru, statică, datorate cauzelor mai sus menționate si a complicațiilor induse, etc.
 • Nevralgii și neuromialgii, indiferent de localizarea, substratul anatomo-funcțional si cauza acestora.
 • Afecțiuni ale aparatului cardiovascular, periferice si centrale: staze venoase si limfatice, cu edeme circulatorii periferice, ischemii vasculare periferice în stadii funcționale, incipiente, hipertensiuni arteriale în stadii funcționale.
 • Tulburări gastro-intestinale cum ar fi: tulburări funcționale ale tranzitului intestinal de origine vegetativa, constituționala sau ca urmare a dietei necorespunzătoare (tranzit intestinal diminuat, constipația, diareea fără cauze infecțioase). Diskinezii biliare, staza pilorica (cauzata de stress), etc.
 • Afectări psihogene de diferite etiologii: multiple forme de nevroza astenica, spasmofilii, tetanii cronice, distonii neurovegetative.
 • Afecțiuni dismetabolice: obezitate, diabet, gută.
 • Afecțiuni din sfera ginecologica: hipotrofii și dezaxări ale uterului, ptoze, aderente, inflamații cronice etc.
 • Pregătirea gravidei pentru naștere.
 • Pediatrie: anemii diverse, rahitism, sindroame hipoanabolice de diferite cauze;
 • Geriatrie: tratament de întreținere si stimulare a musculaturii scheletice, a articulațiilor si a metabolismului diminuat, etc.
 • Tulburări induse de stres cum ar fi: insomnii, anxietate, agitație, tensiuni musculare dureroase, oboseală cronică psihică și fizică, tulburări neurovegetative diverse, etc. Prevenirea apariției stresului sau a instalării tulburărilor induse de stres. Incapacitatea persoanei de a se relaxa.
 • Diminuarea sau chiar eliminarea efectelor nocive induse de sedentarism.
 • Pregătirea sportivului pentru performanță; Recuperarea capacitații de mișcare și efort la sportivi.
 • Recuperarea pacienților care au suferit imobilizări prelungite.
 • Ameliorarea, corectarea și creșterea ventilației pulmonare. în cazurile în care se diminuează capacitatea ventilatorie prin rigidizarea cutiei toracice (contracturi musculare, artroze vertebrale toracale, etc.), sau printr-o respirație incorectă (insuficienta).