Kinesio-Taping in pagina1Bazele metodei terapeutice au fost puse în Japonia și Coreea în anii 1970, având la baza metoda Kinesio® Taping. În acea perioadă, metodele de bandajare elastică au fost dezvoltate pe baza științei miscării (Kinesiologia) și a activității mușchilor, fiindcă ambele – mișcarea si activitatea musculară sunt esențiale în menținerea si restabilirea sănătății. Conceptul din spatele acestei teorii este că mușchii contribuie atât la mișcarea corpului, cât și la buna circulație a sângelui, sistemului limfatic, reglarea temperaturii corpului, etc. Metoda de tratament a fost implementată și dezvoltată în Europa de peste 15 ani. După repetate studii și cercetări ale specialiștilor olandezi, astăzi metoda Bandajării Neuromusculare are la bază manuale de specialitate, cu diverse tehnici de aplicare pe numeroase afecțiuni.

 

Cum acționează   

Atunci când mușchii sunt tratați cu o banda kinesiologică, aceasta va activa procesul de vindecare a organismului. Bandajare-neuromuscularaElasticitatea benzii aplicate este asemănătoare cu elasticitatea pielii, ceea ce permite crearea un efect de “lifting” sau “ridicare” în stratul epidermei. Datorită acestui efect, se creează mai mult spațiu în zona subcutanată, unde sunt localizați diferiți receptori, vase sangvine si limfatice.

Efectul de “lifting” al benzii pe piele îmbunătățește circulația sangvină subcutanată și drenajul limfatic. Astfel, se stimulează deschiderea vaselor limfatice, iar presiunea asupra receptorilor durerii se reduce considerabil. Efectul creat intre bandă si piele, permite mișcarea fiziologica, activându-se procesul de autovindecare a organismului. Cu alte cuvinte, banda kinesiologică facilitează exact aceleași procese pe care le-ar facilita și organismul in condiții optime. Prin aplicarea benzii kinesiologice utilizând diferite tehnici, efectele care pot fi obținute, pot fi încadrate in următoarele categorii:

 

 • Kinesio-Taping in pagina3Ameliorarea durerii
 • Îmbunătățirea funcției musculare prin reglarea tonusului muscular
 • Susținerea funcției articulare (creșterea stabilității, influențarea direcției mișcării, poziției articulațiilor, stimare proprioceptivă, etc.)
 • Neutralizarea congestiei circulației sanguine si ameliorarea drenajului limfatic
 • Influențarea neuroreflectorilor

 

Indicații:

 • Afecțiuni ortopedice si posttraumatice: luxații, entorse, fracturi,  tulburări de statică vertebrală (scolioze, cifoze), picior plat, etc.
 • Afecțiuni reumatismale degenerative articulare: spondilartrozele, coxartrozele, gonartrozele, artrozele mâinilor, picioarelor, etc.
 • Afecțiuni reumatismale degenerative abarticulare: periartritele scapulohumerale, coxo-femurale, epicondilitele, calcaneitele, etc.Kinesio-Taping in pagina2
 • Afecțiuni neurologice periferice: nevralgii si nevrite, dureri din diferite cauze: hernii de disc cervicale, toracale, lombare, etc.
 • Afecțiuni neurologice central sechelare după traumatisme cerebrale sau accidente vasculare cerebrale (hemoragice sau trombotice): hemiparezele, paraparezele, hemiplegii, etc.
 • Ginecologie: dureri menstruale, mastopatie fibrochistică, dureri postnatale